Landbouwgrond als inflatiebestendige investering

Investeren in landbouwgrond kan een goede manier zijn om uw vermogen te beschermen tegen inflatie. Landbouwgrond is een waardevaste investering omdat er een constante vraag is naar voedselproducten. Bovendien stijgt de waarde van landbouwgrond vaak mee met inflatie, omdat de kosten van grondstoffen stijgen. Door te investeren in landbouwgrond kunt u profiteren van de groeiende vraag naar voedsel en tegelijkertijd uw portefeuille beschermen tegen inflatie.

Wat is inflatie en waarom is het belangrijk voor beleggers?

Inflatie is de algemene stijging van prijzen van jaar tot jaar. Het inflatiepercentage is een cruciaal economisch begrip dat aangeeft hoe snel een belegging aan reële waarde verliest en hoe de uitgaven of de koopkracht dalen. Het geeft beleggers ook een nauwkeurige schatting van het rendement dat hun vermogen moet opleveren om hun levensstandaard te behouden.

Het inflatiepercentage geeft beleggers een nauwkeurige schatting van het rendement (in procenten) dat nodig is om hun levensstandaard te behouden. Bijvoorbeeld, als aandeel ABC 4% oplevert en de inflatie 5% bedraagt, dan is het reële rendement op de investering min 1% (5% – 4%). Inflatie dekking beschermt ook de waarde van een belegging. Hoewel sommige beleggingen een hoog rendement lijken te bieden, kunnen ze met verlies worden verkocht als de inflatie wordt meegerekend. Als belegger is het dus verstandig om te investeren in beleggingscategorieën die beter presteren dan de markt tijdens periodes van inflatie.

Landbouwgrond vs goud als inflatiebescherming

Traditioneel werden investeringen in goud vaak gebruikt als inflatie dekking. Door de jaren heen is landbouwgrond nauw vergeleken met goud in plaats van met aandelen of investeringen in onroerend goed. Dit idee gaat op omdat landbouwgrond wordt beschouwd als een tegen inflatie beschermde investering, zelfs in tijden van crisis. De voornaamste reden voor de goede inflatie dekking van landbouwgrond is het feit dat de waarde van landbouwgrond nauw samenhangt met de Consumenten Prijs Index (CPI) en de Producenten Prijs Index (PPI).

Landbouwgrond: waardevaste investering

Er is een natuurlijke vraag naar landbouwgrond om de fundamentele reden dat iedereen moet eten en landbouwgrond essentieel is voor de productie van voedselproducten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie moet de voedselproductie vóór het jaar 2030 met 50 procent worden verhoogd om aan de toenemende vraag te voldoen, dus de vraag naar landbouwgrond zal naar verwachting alleen maar toenemen. Dit maakt landbouwgrond al een veilige en waardevaste investering.

Ook investeren? Neem contact op met Kamphorst Agrofondsen

Tijdens perioden van hoge inflatie zullen de kosten in de supermarkt stijgen. Landbouwgrond kan hierbij een uitstekende inflatie dekking bieden, omdat het een belangrijke rol speelt in de productie van de grondstoffen die in prijs stijgen. De boeren vragen hogere prijzen voor hun grondstoffen, waardoor de waarde van de landbouwgrond zelf ook stijgt. Kortom: Met een investering in landbouwgrond profiteert u dus van het beste van twee werelden tijdens een stijgende inflatie.

Neem contact op met Kamphorst Agrofondsen om te ontdekken of investeren in landbouwgrond in Roemenië past bij uw beleggingsdoelen.