Investeren in landbouwgrond: een veilige en waardevaste belegging

Investeren in landbouwgrond wordt steeds populairder. Mede door de lage spaarrentes en de stijgende inflatie zijn steeds meer particulieren op zoek naar veilige waardevaste beleggingen. Beleggen in agrarische grond is wat dat betreft een verstandige keuze. Naarmate de tijd vordert, wordt het namelijk steeds duidelijker dat landbouwgrond een aanzienlijke waarde heeft die in de toekomst alleen nog maar zal toenemen. Zelfs in tijden van economische onzekerheid, zoals de coronacrisis, presteert de landbouw beter dan andere beleggingscategorieën.

Meer weten over investeren in landbouwgrond? Neem vrijblijvend contact op met Kamphorst Agrofondsen. U kunt ook een prospectus aanvragen.

Contact opnemen eldert@agrofondsen.com (+31) 6 20 01 01 71

Wat zijn de voordelen van investeren in landbouwgrond met Kamphorst Agrofondsen?

 • Al ruim 12 jaar een aantrekkelijk en stabiel rendement
 • Gemeenschappelijk beleggen in landbouwgrond met Nederlandse agrarische ondernemers
 • Jaarlijkse trip naar de landbouwgronden in Roemenië
 • Inspraak als investeerder
 • Korte communicatielijnen
 • Certificaten zijn vrij verhandelbaar

Waarom beleggen in landbouwgrond?

Beleggen in landbouwgrond is het ondergeschoven kindje in de wereld van investeringen. Toch zien we dat investeren in (biologische) landbouw elk jaar steeds populairder wordt onder investeerders in Nederland. Hét grootste voordeel is de inherente veiligheid: daar waar aandelen geregeld minder waard worden en bedrijven bij economische tegenwind kunnen omvallen, behoudt landbouwgrond over het algemeen zijn waarde en is het minder gevoelig voor marktschommelingen.

De lage volatiliteit van beleggen in agrarische grond

Investeringen kunnen enorm volatiel zijn. Of, in andere woorden, ze kunnen van dag op dag enorm in waarde verschillen. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de aandelenmarkt, waar de waarde van een specifiek aandeel in een dagdeel kan halveren. Zelfs de waarde van vastgoed kan enorm schommelen in tijden van economische onzekerheid. Door de sterk verbonden wereldeconomie kan een enkele gebeurtenis in Europa of elders in de wereld dramatische schommelingen veroorzaken in de waarde van:

 • Beleggingsfondsen
 • Aandelen
 • Vastgoed
 • Cryptocurrency’s
 • Andere waardepapieren

Waarom landbouwgrond altijd zo waardevast is

Hoe het ook gaat met de globale en lokale economie, mensen zullen altijd moeten eten. De voedingsproducten die worden geconsumeerd worden verbouwd op de boerderijen, waardoor er een constante behoefte is aan landbouwgrond. Dit betekent dat investeren in landbouwgrond een van de veiligste is om uw geld te beleggen.

Een andere belangrijke factor voor de waardevastheid van agrarische grond is het feit dat de fysieke grond die bestemd is voor landbouw van nature beperkt is, en zelfs af kan nemen door bebouwing en klimaatverandering. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar landbouwgrond door, onder andere, de groei van de wereldbevolking en de stijgende consumptie van dierlijke proteïne. Dit element van schaarste maakt dat de beschikbare landbouwgrond steeds waardevoller wordt naarmate de natuurlijke grondstoffen van onze planeet afnemen en de vraag naar voedingsstoffen toe blijft nemen. Hierdoor kan een investering in landbouwgrond dus worden gezien als een veilige en waardevaste investering.

Meer rendement zonder hoger risicoprofiel

Er is echter één investering die stabiel blijft en een constantheid biedt tijdens de schijnbaar onvermijdelijke marktvolatiliteit: landbouwgrond als belegging. Agrarische grond heeft namelijk iets wat we een asymmetrisch risico-rendementprofiel noemen. Het risico-rendementprofiel geeft aan wat de verhouding is tussen het rendement en het risico van een investering. Bij ‘normale’ investering, denk aan aandelen, ETF’s of crypte, zien we dat mogelijke opbrengst en risico in hand gaan: hoe groter het risico, hoe groter de mogelijke opbrengst. Bij investeren in (biologische) landbouwgrond ligt dit anders. Hier is namelijk sprake van een asymmetrisch profiel. Een asymmetrisch risico-rendementprofiel betekent hier dat het rendement van een investering in landbouwgrond niet direct afhankelijk is van het risico dat genomen wordt. Hierdoor is agrarische grond kopen als belegging een stuk minder gevoelig voor waardeschommelingen dan een belegging op de beurs.

Aantoonbaar track record: afgelopen 20 jaar alleen maar positief rendement

De van nature lage volatiliteit is heel belangrijk in het huidige tijdperk, dat wordt gekenmerkt door een onzekere economie en samenleving als geheel. Zo heeft een wereldwijde portefeuille met agrarische grond de afgelopen 20 jaar geen enkel jaar gehad met een negatief rendement, zelfs niet tijdens de grote recessie van 2008. Natuurlijk is dit geen garantie voor de toekomst, maar wel laat het zien dat beleggen in agrarische grond een stuk minder risico met zich meebrengt dan andere investeringen – en dit zonder in te boeten op rendement.

Meer weten over beleggen in agrarische grond?

Bent u geïnteresseerd in het investeren in biologische landbouwgrond in Roemenië, of heeft u wellicht vragen voor ons? U kunt altijd een afspraak met ons maken om langs te komen om de mogelijkheden te bespreken. Contact opnemen kan via e-mail of via het contactformulier op de website.

eldert@agrofondsen.com (+31) 6 20 01 01 71

Direct contact opnemen

"*" indicates required fields

Naam*
Adres*
This field is for validation purposes and should be left unchanged.